Kuinka nukkua paremmin sairaana

Silloin kun olet sairastunut vaikkapa flunssaan, ei kannata jättää unta vähemmälle, vaikka tuntuisi siltä ettei pysty nukkumaan. Uni on nimittäin tärkeää immuunijärjestelmän vahvistamiseksi ja mahdollisimman nopealle toipumiselle. Hyvillä, seitsemästä aina yhdeksän tunnin yöunilla elimistö asettautuu ns. korjaustilaan.  

Tämä on tärkeää ennenkaikkea sairaana olevilla, joilla on energiavajetta. Uni on yksi tärkeimmistä immuunijärjestelmämme säätelijöistä. Se tarkoittaa sitä, että jos ihminen ei saa tarpeeksi unta, ei flunssasta tai kaltaisistaan toivu yhtä hyvin. Lue tästä artikkelista hyviä neuvoja nukkumiseen kipeänä ollessasi. Nämä vinkit soveltuvat ensisijaisesti sairastuneille, mutta ne sopivat monelta osin myös normaaliin elämään – ikään kuin ennaltaehkäisevänä toimenpiteinä.  

Nukkumaan ajoissa ja päikkärit pois

Ensimmäinen vinkki kuulostaa vähän tylsältä, mutta aikaisin nukkumaan meneminen tarkoittaa enemmän unta yön aikana. Voi asettaa itsellesi aikaisen nukkumaanmenoajan jo päivällä ja jos tuntuu ettet saa heti unta, voi mahdollisesti tehdä rentouttavia asioita ennen sitä. Kun tunnet itsesti rennoksi, mene sänkyyn ja laita valot pois sekä huone pimeäksi heti.  

Vaikka tarvitset sairaana ollessasi paljon unta, voi kuitenkin olla että pitkät päikkärit voivat viedä yöuneltasi tunteja pois. Pyri rajoittamaan päiväunet vain puoleen tuntiin kerrallaan. Sairaana ollessasi tämä on toki helpommin sanottu kuin tehty, joten jos tarvitse unta, nuku ihmeessä!

Edellä mainittuun auttaa myös nukkumisaikataulu, joka on tehty säännölliseksi. Sen avulla voidaan parantaa unen laatua ja sairaana ollessasi tämä on todella tärkeää. Mene nukkumaan joka päivä jota kuinkin samoihin aikoihin, äläkä muuttele aikataulua viikonloppunakaan liikaa. Jos olet kipeä viikonloppuna, älä mokaa valvomalla sairaana ollessasi liian pitkään vain siksi että on viikonloppu.  

Kannattaa jättää älylaitteet pois käsistä hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa, sillä ne aktivoivat mieltäsi sekä säteilevät sinistä valoa, joka vaikuttaa unensaamiseen tarkoitetun melatoniinihormonin tuotantoon.  

Raskaat ateriat ennen nukkumaan menoa pitää jättää pois, koska vatsasi saattaa vielä sulattaa ruokaa, eikä se katso sitä, oletko valmis nukkumaan vai et. Kevyt illallinen aikaisemmin iltasella on hyvä keino jättää tämä ongelma taakseen. 

Valkoisen kohinan käyttäminen on moderni ja toimiva keino, joka soveltuu myös pienille vauvoille. Kohinaa on saatavilla esimerkiksi suoratoistopalveluista tai YouTubesta. Kohina voi myös olla meren ääniä, sadetta, viidakkoääniä, metsän ääniä ja niin edelleen.  

Ilmankostuttimella voi olla tärkeä rooli hyvässä unessa sairastuneena. Flunssaoireet pahenevat kuivassa ilmassa ja se voi yskittää kummasti enemmän, häiriten yöunta.  Ilmankostuttimen avulla on mahdollista myös tarkkailla makuuhuoneesi ilmanlaatua. Jos ilma on liian kuivaa, voit vain lisätä kosteutta kätevästi. 

Oikeat juomat ja tropit käyttöön

Rauhoittavien, kofeiinittomien juominen ennen nukkumaan käymistä voi rentouttaa. Joskus ne parhaimmillaan myös auttavat oireisiin. Tällaisia juomia ovat vaikkapa yrttitee, sitruunalla ja hunajalla maustettu kuuma vesi sekä joskus esimerkiksi kirkas liemi tai kevyt soppa auttaa  rauhoittamaan kurkkukipua. Ne myös parhaimmillaan avaavat nenäsi tiehyeitä joten voit nukkua paremmin, kun voit hengittää. Kofeiini ei ole ainoa aine, jota kannattaa välttää nukkumaan mennessäsi. Myös alkoholi ja nikotiini voivat aiheuttaa häiriöitä uneen.  

Ja kun olet flunssassa, on tämä hyväksi havaittu keino: kokeile flunssalääkkeitä. Nuha- ja flunssaoireisiin on olemassa paljon reseptivapaita yölääkkeitä. Vaikka ne ovat reseptivapaita, on järkevää lukea pakkausmerkinnät huolellisesti. Älä osta mitä tahansa lääkettä flunssaasi, vaan osta sellaiset, joiden on todettu vaikuttavan paremmin tiettyihin oireisiin. Tiesitkö esimerkiksi että apteekit eivät enää juuri suosittele yskänlääkkeitä, koska niillä ei ole ollut toivottavaa tehoa. Hunaja voi olla yhtä tehokas.