Tunnelma kuntoon LED-valoletkuilla ja -nauhoilla

kattovalaisimet

LED-nauhat ja valoletkut ovat loistava lisä modernin sisustussuunnittelun toteuttamisessa. LED-valoilla kun voidaan kerrostaa valaistusta, korostaa eri ominaisuuksia, muuttaa tunnelmaa huoneessa ja tehdä paljon paljon muuta. LED-valoissa on hieno juttu myös se, että sinun ei tarvitse kumarrella kytkemään niitä päälle, sillä monissa valaisimissa on kaukosäätimet.

Tässä artikkelissa saat vinkkejä siihen, kuinka LED-valoletkuja voidaan hyödyntää järkevästi ja hillitysti. Niiden ei tarvitse näyttää halvalta! Ja annetaan tähän alkuun vielä tärkeä vinkki: osta valoletku täältä.

Monikäyttöiset nauhat ja letkut

Yksi yksinkertainen juttu mitä valoletkuilla tai -nauhoilla voidaan tehdä, on esimerkiksi keittiössä luoda pehmeää hehkua työtason alle. Keittiössä voidaan käyttää vaikkapa valkoista valaistusta ja nimenomaan LED-valaistusta on saatavana eri sävyjä – valkoista on tarjolla viileästä lämpimään valaistukseen. Niiden käyttö ei tee välttämättä sisustuksesta futuristista sen huonommassa merkityksessä, vaan ne voivat esimerkiksi lämpimänvalkoisena tuoda tilaan syvyyttä ja tunnelmaa. 

LED-valoletkut ja -nauhat sopivat myös mainiosti ullakkohuoneisiin, joissa on usein mielenkiintoinen arkkitehtoninen muoto, useimmiten vinojen kattojen vuoksi. Vinoutta ei kannata yrittää häivyttää vaan kannattaa kokeilla valaistuksella sitä, että korostaa niitä entisestään.

Jos kotisi on täynnä käytettyjä aarteita, perintökappaleita tai antiikkia, älä kaihda LED-valojen käyttöä sen vuoksi, että kokisit esineiden ja valojen olevan aivan liikaa eri aikakausilta. Kunhan valitset oikean sävyn, LED-valot tuovat esiin vain suosikkiesineesi ja lisäävät tunnelmavalaistusta. LED-valonauhojen sijoittaminen kaappien ja lipastojen alle myös maksimoi tilan tunteen. Kylpyhuoneissa voidaan myös käyttää valoletkuja ja -nauhoja. Helppo tapa päivittää tylsää kylpyhuonetta on lisätä vedentiivis nauhavalaistus seinään tuomaan hehkua, joka lisää tilan tuntua. 

Vie valot myös ulos

LED-nauhoja ja -letkuja voi viedä uloskin tuomaan puutarhaan tai takapihalle uutta ilmettä. Hieno efekti tulee siitä kun kiertää letkun pihalla sijaitsevan puun ympäri mahdollisimman korkealle. Tähän on hyvä käyttää kellertävää tai lämpimän valkoista köysivaloa. Valojen kietominen puuhun on yksinkertainen toteuttaa ja se antaa dramaattisen ilmeen pihalle. 

Ulkona tulee käyttää valoja, jotka ovat vedenpitäviä. Tämä pätee myös jatkojohtoihin joita mahdollisesti käytät LED-valojen kanssa. LED-letkut näyttävät hyvältä jokaisessa puussa. Kytke ne kuitenkin huolellisesti ja asianmukaisesti. 

Kirkkaat valoletkut sopivat myös ulkokeittiöön. Tämä ratkaisu kirkastaa tunnelmaa ja antaa juhlillesi kauniin ilmeen, sopien erityisesti grilli-iltoihin. Ulkokeittiössä voit käyttää mitä tahansa valoja, myös värillisiä sellaisia.

Aina ei enemmän ole enemmän

Joskus on parempi, ettei mene valoletkujen hankinnassa aivan överiksi. Joskus riittää vain yksi valoletku tai -nauha. Aina ei tarvitse korostaa valaistuksella jokaista yksityiskohtaa, vaan eräät tietyt, jotka ovat mielenkiintoisempia huoneessasi. Huoneissa, joissa on vain vähän yksityiskohtia, kannattaa pyrkiä korostamaan niitäkin vähiä valaistuksella.

LED-valonauhat voidaan helposti leikata mittojen mukaan. Niitä voidaan myös liittää, jotta ne sopivat tarkalleen huonekalujen alle. Tällöin lopputulos näyttää siltä, että korostusvalaisu on toteutettu mittatilaustyönä – kuten se itse asiassa onkin, joskin työ on sinun omaasi.

LED-valonauhojen ja LED-valoletkujen hinta voi vaihdella suuresti. Kannattaa myös tässä asiassa muistaa hyvä nyrkkisääntö: hinta vastaa yleensä myös laatua. Jos aiot käyttää valojasi päivittäin ja sisustaa niillä huoneitasi vuosien ajan, kannattaa siinä tapauksessa  investoida hieman enemmän laadukkaaseen valaistukseen, koska köyhällä ei ole varaa maksaa liian vähän.

Valoletkut ja nauhat ovat hienoja ja monipuolisia valaistusvaihtoehtoja. Joskus nauhat voivat antaa enemmän liikkumavaraa, mutta letkut voivat olla monin paikoin parempia valintoja esimerkiksi kestävyytensä vuoksi. Kannattaa kokeilla molempia vaihtoehtoja ja myös tarvittaessa yhdistellä niitä.