Pienen tilan sisustamiseen on apua tarjolla – lue lisää

Pienten tilojen sisustaminen voi tuntua mahdottomalta tehtävältä. Samaan aikaan tulisi saada mahdollisimman paljon tilaa, mutta huone ei saa kuitenkaan tuntua ahtaalta. Olisi mukavaa jos huone olisi persoonallinen, mutta ei kuitenkaan kaoottinen tai sekava.  

Pieni tila voi kuitenkin olla tyylikäs. Tästä artikkelista voit lukea hyviä sisustusvinkkejä siihen, kuinka pieni tila voidaan sisustaa järkevästi ja tyylikkäästi. Lue lisää tästä alta!

Mittakaavoilla ja valaistuksella leikkiminen on pop

Pienessä huoneessa ei tarvitse käyttää minikokoisia huonekaluja. Valitse tilaan muutama huonekalu tai esine, jotka ovat kiinnostavia ja näyttäviäkin. Tavallisen kokoiset huonekalut mahtuvat kyllä tilaan, mutta niitä tulee olla vähemmän. 

Pienissä huoneissa ei välttämättä ole isoja ikkunoita, joten voit korvata luonnonvaloa useammalla valonlähteellä jokaisessa huoneessa. Voit yhdistellä kattovalaisimia, pöytävalaisimia, jalkalamppuja ja vaikkapa korostusvaloja, jotka suunnataan esimerkiksi seinää pitkin johonkin taideteokseen, joka mahtuu seinälle. 

Lattialla tulee olla tilaa – hanki kokoontaitettavia huonekaluja

On hyvä jättää tilaa lattialle ja tämä onnistuu niin, että hankit vain välttämättömiä asioita. Jalkalamput saattavat sopia johonkin pieneen tilaan, mutta saat enemmän tilaa, jos hankit seinävalaisimen. Joskus joidenkin huonekalujen alle voidaan jättää säilytystilaa, joten lattiaa ei tarvitse tukkia säilytykseen tarkoitetuilla elementeillä. 

Jotkin kalusteet on mahdollista taittaa helposti kokoon sillä välin, kun ne eivät ole käytössä. Työpöytä voi olla yksi tällaisista tai jopa ruokapöytä. Taittelemalla huonekaluja sinulla on huomattavasti enemmän tilaa suuren osan päivästä. 

Peilit ja matot tuovat ilmettä 

Valaistuksen ohella voit korvata luonnonvaloa peileillä. Niiden avulla voit nimittäin heijastaa niitä eri puolelle huonetta. Tunnetusti peilit saavat tilan tuntumaan suuremmalta. Voit esimerkiksi sisustaa ja reunustaa jonkin seinän yhdellä suurella peilillä tai useammalla pienemmällä – kokeile esimerkiksi erikokoisia ja erimuotoisia pikkupeilejä, joilla täytät ainakin osan seinästä. 

Hyvä matto sitoo huoneen yhteen. Matto-ostoissa ei kannata luottaa pienimpään ja halvimpaan. Hanki laadukas ja iso matto, sillä pieni matto ei auta asiaa tilantunteessa. Huonekalujen tulisi mennä maton päälle, joten se kertoo sinulle minkäkokoinen matto olisi hyvä hankkia. 

Rohkeus on persoonallisuutta 

Pieni tila ei parane sillä, että seinät jättää valkoisiksi. Kannattaakin rohkeasti sisustaa väreillä ja kuvioilla, sekä niiden yhdistelmillä. Ja jos maalinsävy ei miellytä, aina on saatavilla maalarinvalkoista maalia. 

Rohkeuden ohella kannattaa kuitenkin yrittää pitää huone yhtenäisen näköisenä. Vaikka käyttämäsi värit voivat olla rohkeita ja radikaaleja, pidä kiinni niistä myös muussa sisustuksessa. Kaikkia sateenkaaren värejä ei kannata käyttää, ellei sitten teemana ole sateenkaari.  

Käytännöllisyyttä ja tilaa 

Käytännöllisyyttä ei tule kuitenkaan unohtaa rohkeuden kustannuksella. Jos mahdollista, osta kalusteita joissa on säilytystilaa samassa. Sänkyjen alle mahtuu laatikoita ja sohvien alle niin ikään. Voit myös käyttää samoja esineitä eri tarkoituksissa. Ruokapöytä voi olla työpöytä, jos korkeus on optimaalinen ergonomialle. 

Pienessä tilassa kalusteita ei kannata työntää seinää varten tilan luomiseksi. Se on ahdistavan näköistä. Kalusteet pois seinän vierestä ja sassiin. Kun vielä jätät tilaa niiden ympärille, saat paljon ilmavamman näköisen huoneen.  

Sinulla saattaa olla pieni tila, mutta se on sinun oma pieni tilasi. Se voi olla samaan aikaan käytännöllinen, radikaali, rohkea, tyylikäs, minimalistinen, hauska, miellyttävä, tunnelmallinen, upea ja kaikkea muuta. Ota näistä vinkeistä vaari ja sisusta tilasi haluamallasi tavalla, mutta tarkista hyvät neuvomme aina pariin kertaan, ennen kuin päätät tehdä lopullisen päätöksen huoneesi sisustuksessa. Muista kuitenkin aina oma itsesi, makusi ja persoonallisuutesi.